Despre

În anul 2022, Universitatea de Vest din Timișoara a aderat la principiile Cartei Europene a Cercetătorilor și Codului de Conduită pentru Recrutarea Cercetătorilor.

Carta Europeană a Cercetătorilor stabilește un set de principii și cerințe pentru cercetători și angajatorii și/sau finanțatorii lor în cadrul Spațiului European de Cercetare. Aceste orientări urmăresc să promoveze o relație productivă care sprijină generarea și diseminarea cunoștințelor, conduita etică, creșterea profesională, drepturile de proprietate intelectuală, stabilitatea în muncă, condiții de muncă bune, egalitatea de gen, non-discriminarea și mobilitatea.

Codul de Conduită pentru Recrutarea Cercetătorilor completează Carta prin furnizarea de principii generale și cerințe pentru practici de recrutare deschise, transparente și bazate pe merit (OTM-R). Acest lucru are ca scop crearea unei piețe de muncă atractive, deschise și durabile pentru cercetători în Europa.

UVT a demarat procesul de implementare a HRS4R, bazat pe evaluarea constantă a aplicării acestor 40 de principii.

HR Strategy for Researchers – HRS4R” reprezintă cadrul de aplicare a celor 40 de principii ale Cartei Europene a Cercetătorilor și ale Codului de conduită pentru recrutarea cercetătorilor în politicile și practicile instituționale. Cele 40 de principii definesc drepturile și obligațiile cercetătorilor, angajatorilor și finanțatorilor cercetătorilor din statele europene membre ale Uniunii Europene.

În 2023, UVT a primit aprobare pentru eligibilitate administrativă. Totodată, CE a sugerat îmbunătățiri înaintea etapei următoare, pe care UVT le-a implementat în 2023-2024, documentele necesare fiind redepuse în 2024.

Premiul „Excelență în Cercetare pentru Resurse Umane” oferă recunoaștere publică instituțiilor de cercetare care au făcut progrese în alinierea politicilor lor de resurse umane cu principiile stabilite în Cartă și Cod. Instituțiile care au primit dreptul de a utiliza acest simbol îl pot folosi pentru a evidenția angajamentul lor de a implementa proceduri corecte și transparente de recrutare și evaluare pentru cercetători. Această certificare reprezintă, de asemenea, și asumarea continuării alinierii la standardele europene de bună practică.

Beneficii ale acreditării HRS4R
  • Contribuirea la obiectivul Universității de îmbunătățire a calității cercetării prin strategii de numire, dezvoltare și reținere a celor mai buni cercetători.
  • Dovada documentată a angajamentului Universității pentru condiții de muncă bune și dezvoltarea carierei pentru cercetători.
  • Creșterea prestigiului Universității și atractivității pentru cercetători.
  • Valoare adăugată aplicațiilor pentru finanțare în cercetare (atât susținute de UE, cât și la nivel național).
  • Atractivitatea și vizibilitatea internațională a instituției, aliniată la standardele europene.
  • Crearea de condiții pentru o mai bună creștere în carieră în cercetare și dezvoltare la Universitate.
  • Recunoașterea experienței din mobilități în sectorul public și privat.
  • Asigurarea recrutării și selecției transparente a noilor cercetători.