Raport de consultare internă cu privire la implementarea HRS4R Governance

Prezenta diagnoză evidențiază percepția comunității academice a Universității de Vest din Timișoara cu privire la practicile asociate strategiei resurselor umane în cercetare. Principalele obiective ale acestui studiu sunt:

  • Identificarea percepțiilor cu privire la importanța principiilor din Carta Europeană a cercetătorilor și din Codul de conduită pentru recrutarea cercetătorilor;
  • Evaluarea percepției participanților cu privire la nivelul de implementare al principiilor din Carta Europeană a cercetătorilor și din Codul de conduită pentru recrutarea cercetătorilor în activitățile curente ale universității.


INSTRUMENTE ȘI PARTICIPANȚI LA STUDIU 

Pentru atingerea obiectivelor enunțate a fost realizat un studiu sociologic centrat asupra următoarele dimensiuni:

  • Aspecte etice și profesionale (11 principii);
  • Recrutare și selecție (10 principii);
  • Condiții de muncă și securitate socială (14 principii);
  • Cursuri de perfecționare și dezvoltare a carierei (5 principii).

Fiecare dimensiune a fost proiectată prin includerea principiilor care acoperă o varietate de aspecte specifice pentru procesele de recrutare și selecție a cercetătorilor, precum și aspecte specifice activităților de cercetare din cadrul universității. Participanților la studiu le-a fost recomandat să parcurgă fiecare principiu și să răspundă la următoarele două întrebări:

  • Cât de important este acest principiu în activitățile de cercetare?
  • În ce măsură este implementat acest principiu în cadrul universității?

Instrumentul implementat a inclus enumerarea tuturor celor 40 de principii, cu cele două întrebări de mai sus pentru fiecare. Pentru măsurare a fost folosită o scară de tip Likert, în patru trepte, unde 1 înseamnă foarte important/în măsură foarte mare, în timp ce 4 înseamnă deloc important/în măsură foarte mică.

Accesarea și completarea chestionarului s-a realizat online, folosind platforma QuestionPro. Participanții au fost invitați, folosind e-mailurile lor instituționale, să completeze chestionarul disponibil la https://e-uvt.questionpro.com/HRS4R, astfel înregistrând 848 de răspunsuri.

Consultarea comunității academice s-a adresat întregului personal didactic și de cercetare (R2, R3 și R4) din universitate. De asemenea, toți studenții doctoranzi (R1) au fost invitați să participe la acest proces de consultare internă. În urma Recomandării Consiliului din 18 decembrie 2023 privind  cadrul european pentru atragerea și păstrarea  talentelor în cercetare, inovare și antreprenoriat în Europa (C/2023/1640), în categoria R1 au fost incluși studenții doctoranzi, post doctoranzii au fost considerați pentru profilul R2, lectorii și conferențiarii (împreună cu cercetătorii științifici gradul III și gradul II) au fost grupați în profilul R3, în timp ce profesorii (și cercetătorii științifici gradul I) au fost considerați în profilul R4.